Naturligtvis borde ingen behöva någon form av hörselskydd när vi är på förskolan, i skolan eller när vi går på bio och gym. Om man inte går alltför ofta på rockkonsert eller spelar förstärkt musik själv (det vill säga omger sig med höga ljudvolymer länge) borde man inte heller behöva hörselskydd på konsert och diskotek.

På en del förskolor används hörselskydd av personalen. På somliga skolor sitter eleverna med hörselkåpor för att kunna koncentrera sig bättre. I framtiden hoppas vi att andra åtgärder av olika slag ger resultat, så att våra ljudmiljöer blir mer hörselvänliga. Vi tror att vi tillsammans kan vända trenden av en allt bullrigare tillvaro.

Men visst behövs hörselskydd ibland. Det finns många olika sorter och det är viktigt att dämpa lagom, det vill säga inte för mycket, hörselskydden tenderar då att åka på och av och skyddar inte alls som det är tänkt. Det är också viktigt att de sitter bra och bekvämt. Eftersom våra hörselgångar är väldigt olika från person till person så får man prova sig fram. Har man hyperakusis, det vill säga att man är ljudöverkänslig, är bra hörselskydd ibland en nödvändighet för att kunna fortsätta sitt yrke.
Skumproppar

Enkla typer av hörselskydd, engångs, har sitt ursprung i industrin. De dämpar ganska mycket, uppåt 30 dB, mest i diskanten, vilket gör att det kan vara svårt att uppfatta tal och att ljud förvrängs och låter basigt. Dessa fungerar bra när man vill skydda sig mycket och inte är beroende av någon ljudkvalité, t ex på diskotek. Passformen kan det ibland vara svårt med, och de kan också krypa ut eller ge en tryckande känsla om man använder dem en längre tid.
Musikproppar

Hörselskydd för musiklyssnande finns i olika varianter. Musikpropparna ger lite mindre dämpning än skumpropparna – mellan 20-25 dB – och ljuden förvrängs inte lika mycket vilket gör det lättare att uppfatta tal.

En enklare variant kan man köpa för några tior på Apoteken och hos AMMOT.

Hörselskyddet ER20 och liknande skydd gjorda i plast, kostar ett par hundra kronor. Dessa finns att köpa i musikaffärer.
Individuella hörselskydd

Det finns också mer avancerade hörselskydd med filter som kan bytas ut och ger olika dämpning (9, 15 eller 25 dB). De tillverkas i silikon efter avgjutning av örat på exempelvis hörcentral/sjukhus och är en god investering, särskilt för personer med känslig hörsel. De kostar ofta runt 2 500 kr.  För viss kan dessa vara enda möjligheten att fortsätta utöva sitt yrke. Fördelen är att de sitter ”som gjutna”, kan sitta i länge utan att ge besvär och att man vet exakt vilken dämpning man får.
Hörselkåpor

Små barn kan ofta inte ha öronproppar, men deras hörsel behöver skyddas. Om de till exempel skall vara i snickarrummet är hörselkåpor ett bra alternativ. Även konserter riktade till barn har ofta alltför höga ljudvolymer, så lite efterforskning innan man tar med barngruppen kan vara på sin plats. Hörselkåpor används även av trummisar, i industrin och på byggen.

Tätningarna måste man byta då och då för att de skall behålla sin dämpningsförmåga.